X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

SEIZOENSTIPS


Snoeitips! Wat snoeit u in de herfst?


De planten bereiden zich in de herfst voor op de winter. Ze laten daarvoor hun blad afvallen of maken speciale anti-vries stoffen aan zodat de bladeren of naalden niet bevriezen. Het afgevallen blad zelf zorgt ook voor bescherming voor de planten op de grond. We adviseren dan ook dit zoveel mogelijk te laten liggen behalve op gazons.

De planten sluiten in de herfst een seizoen van hard werken af en komen tot rust. Een belangrijk gegeven is dat de sapstromen daarmee ook afnemen. Bij een aantal bomen zijn deze in het voorjaar en de zomer zo sterk dat de bomen gaan ‘bloeden’ na een flinke snoeibeurt. Door het bloeden verliest de boom veel kracht en nog belangrijker; de wonden genezen niet waardoor schimmels en bacteriën de boom snel kunnen aantasten. Vanaf de nazomer (augustus) nemen de sapstromen sterk af.

Door de afnemende sapstromen in de herfst kunnen deze bomen wel gesnoeid worden. Denk aan de berkenboom, kersenboom, pruimenboom, notenboom en de esdoorn. De beste periode hiervoor is vanaf de eerste bladval tot december. In september kunt u deze bomen ook gerust snoeien maar is het lastiger te zien wat u weghaalt omdat de bladeren nog aan de boom zitten.


Wat snoeit u in de herfst niet?


Voor een aantal struiken en bomen is een snoeibeurt in de herfst veel minder fijn dan we denken. Met de winter in aantocht stagneert de groei en open snoeiwonden groeien minder of niet dicht. Voor bovengenoemde bomen is dat geen probleem maar er zijn dus ook uitzonderingen. Een paar belangrijke soorten die beter niet gesnoeid worden in de herfst zijn de bolcatalpa of trompetboom, bolacacia, vlinderstruiken en hortensia’s. De twijgen van deze bomen hebben een holle structuur die door vorst makkelijk aangetast wordt. Snoei deze soorten daarom altijd aan het einde van de winter (maart/april).

Een andere groep planten die we doorgaans met rust laten in het najaar zijn vroegbloeiende heesters zoals de Forsythia, Exochorda, Fothergilla, Hamamelis, diverse soorten Spiraea, Camellia, Viburnum en de sering.


Andere tips:


Voor vaste planten en andere kruidachtigen raden we aan deze zoveel mogelijk met rust te laten in de herfst en winter. Veel van deze planten verdorren en sterven bovengronds af. Het afgestorven plantmateriaal zorgt voor een deken op de grond waardoor de vorst minder kans heeft het wortelgestel van deze planten aan te tasten. Bovendien is het schuilplaats voor veel nuttige dieren en insecten.

Voorheen werd het verdorde plantmateriaal vaak weggehaald zodat de tuin ‘opgeschoond’ de winter in kon. Gelukkig zien tegenwoordig velen in dat ook de dorre plantdelen een functie hebben en daarnaast nog een schoonheid kunnen bezitten die bij het juiste weertype (rijp, sneeuw) voor een prachtige uitstraling zorgen.

Voor veel niet genoemde planten geldt dat u ze jaarrond kunt snoeien. Het najaar is dan zeker een goede periode. Gebruik bij het snoeien altijd scherp gereedschap zodat de snoeiwonden minimaal zijn en sneller herstellen. Als u een vraag heeft over het snoeien van een bepaalde struik of boom kunt u altijd contact met ons opnemen.

Bekijk hier ons ruime assortiment heggenscharen!

Bekijk hier ons ruime assortiment snoeischaren!